Dieta roślinna poprawia wrażliwość na insulinę u pacjentów z cukrzycą typu 1, niezależnie od stopnia przetworzenia produktów
Zastąpienie produktów odzwierzęcych roślinnymi – nawet wysoko przetworzonymi – sprzyja redukcji masy ciała i poprawie wrażliwości na insulinę u osób z cukrzycą typu 1
Zastąpienie produktów odzwierzęcych żywnością roślinną, nawet tą wysoko przetworzoną, prowadzi do utraty masy ciała oraz poprawy wrażliwości na insulinę u osób z cukrzycą typu 1 – wynika z nowych badań przeprowadzonych przez Physicians Committee for Responsible Medicine i opublikowanych w czasopiśmie Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases.
– Wybór burgera roślinnego zamiast cheeseburgera – oraz inne zamienniki pochodzenia roślinnego – mogą pomóc osobom z cukrzycą typu 1, które chcą schudnąć i poprawić odpowiedź organizmu na insulinę – mówi dr Hana Kahleova, główna autorka badania i dyrektor ds. badań klinicznych w Physicians Committee for Responsible Medicine. – Kluczem do sukcesu jest całkowita eliminacja produktów odzwierzęcych i zastąpienie ich produktami roślinnymi – zarówno nieprzetworzonymi owocami i warzywami, jak i wysoko przetworzonymi płatkami śniadaniowymi, napojami roślinnymi czy zamiennikami mięsa.
Nowa publikacja jest analizą wtórną wcześniejszego badania zespołu Physicians Committee, które było pierwszym randomizowanym badaniem klinicznym oceniającym wpływ diety wegańskiej u osób z cukrzycą typu 1. W trwającym 12 tygodni badaniu wzięło udział 58 dorosłych z cukrzycą typu 1. Uczestników losowo przypisano do jednej z dwóch grup: wegańskiej niskotłuszczowej bez ograniczeń kalorycznych i węglowodanowych lub do grupy kontrolującej porcje i redukującej spożycie kalorii u osób z nadwagą, przy utrzymaniu stabilnej ilości węglowodanów.
Analiza wtórna miała na celu ocenę, czy stopień przetworzenia spożywanych produktów wpływał na zmiany masy ciała i wrażliwość na insulinę. Dane żywieniowe uczestników zostały przeanalizowane zgodnie z systemem NOVA, który klasyfikuje żywność według stopnia przetworzenia: kategoria 1 to żywność nieprzetworzona lub minimalnie przetworzona, kategoria 2 – składniki przetworzone, kategoria 3 – żywność przetworzona, a kategoria 4 obejmuje żywność wysoko przetworzoną, intensywnie modyfikowaną przemysłowo.
W grupie wegańskiej spożycie produktów odzwierzęcych zmniejszyło się we wszystkich kategoriach NOVA, natomiast wzrosło spożycie roślinnych produktów z kategorii 1 – takich jak owoce, warzywa, zboża i rośliny strączkowe. Nie odnotowano istotnych zmian w spożyciu produktów roślinnych z kategorii 2, 3 i 4 w żadnej z badanych grup.
W grupie stosującej dietę wegańską masa ciała zmniejszyła się średnio o 5,2 kg (około 11 funtów), a wrażliwość na insulinę uległa poprawie. W grupie kontrolującej porcje nie stwierdzono istotnych zmian ani w masie ciała, ani w wrażliwości na insulinę.
Wcześniejsze analizy tego badania wykazały również, że dieta wegańska u osób z cukrzycą typu 1 prowadzi do zmniejszenia zapotrzebowania na insulinę oraz poprawy profilu lipidowego i funkcji nerek.
Physicians Committee for Responsible Medicine to organizacja non-profit założona w 1985 roku, która promuje medycynę prewencyjną, prowadzi badania kliniczne oraz działa na rzecz wyższych standardów etycznych i skuteczności w edukacji i badaniach naukowych.
Źródło: Nutrition Metabolism and Cardiovascular Diseases




