Zamiana produktów odzwierzęcych na roślinne prowadzi do utraty masy ciała u osób z cukrzycą typu 1 – nowe badanie

Zastąpienie produktów odzwierzęcych żywnością roślinną – nawet tą uznawaną za „niezdrową” według indeksu diety roślinnej – stanowi skuteczną strategię redukcji masy ciała u dorosłych z cukrzycą typu 1. Takie wnioski płyną z nowego badania przeprowadzonego przez Physicians Committee for Responsible Medicine (PCRM), opublikowanego w czasopiśmie Frontiers in Nutrition. Uczestnicy stosujący dietę wegańską stracili średnio 5,2 kg, podczas gdy osoby stosujące dietę z kontrolą porcji nie zanotowały istotnej utraty wagi.
– Nasze badanie pokazuje, że zastępowanie produktów odzwierzęcych żywnością roślinną – nawet tą uznawaną za „niezdrową” – przynosi korzyści osobom z cukrzycą typu 1, które chcą schudnąć – mówi dr Hana Kahleová, dyrektor ds. badań klinicznych w PCRM i główna autorka badania. – Niezależnie od tego, czy na śniadanie zjemy pomarańczę i owsiankę, czy wypijemy sok pomarańczowy i zjemy biały tost, obie opcje będą lepsze dla redukcji masy ciała niż jajka i twarożek.
Opis badania
Badanie to stanowi wtórną analizę pierwszego randomizowanego badania klinicznego oceniającego wpływ diety wegańskiej u osób z cukrzycą typu 1. Trwające 12 tygodni badanie objęło 58 dorosłych, którzy zostali losowo przypisani do grupy stosującej dietę wegańską o niskiej zawartości tłuszczu (bez ograniczeń kalorycznych i węglowodanowych) lub do grupy stosującej dietę z kontrolą porcji (z redukcją kalorii dla osób z nadwagą i stabilnym spożyciem węglowodanów).
W analizie wtórnej wykorzystano indeks diety roślinnej (PDI), jego zdrową wersję (hPDI) i niezdrową (uPDI), aby ocenić związek pomiędzy składem diety roślinnej a utratą masy ciała.
- Produkty „zdrowe” roślinne (hPDI) obejmowały owoce, warzywa, pełne ziarna, rośliny strączkowe, orzechy, oleje roślinne, kawę i herbatę.
- Produkty „niezdrowe” roślinne (uPDI) to soki owocowe, napoje słodzone, rafinowane ziarna, ziemniaki i słodycze.
- Wyższy wynik w każdej kategorii oznaczał większe spożycie produktów z tej grupy.
Wyniki
Wyniki pokazały, że:
- Ogólny wynik PDI wzrósł tylko w grupie wegańskiej.
- Wynik hPDI wzrósł w obu grupach, ale bardziej w grupie wegańskiej.
- Wynik uPDI wzrósł tylko w grupie wegańskiej.
Uczestnicy diety wegańskiej zwiększyli spożycie zdrowych produktów roślinnych, jak rośliny strączkowe, pełne ziarna i owoce. Spadło natomiast spożycie olejów roślinnych i orzechów. W grupie z kontrolą porcji wzrosło spożycie pełnych ziaren, a zmniejszyło się spożycie rafinowanych ziaren. Konsumpcja niezdrowych produktów roślinnych nie zmieniła się istotnie w żadnej z grup, z wyjątkiem redukcji spożycia rafinowanych zbóż w grupie kontrolującej porcje.
Średnia utrata masy ciała w grupie wegańskiej wyniosła 5,2 kg i była skorelowana z wyższymi wynikami PDI i hPDI. Zmiany w uPDI nie miały wpływu na wagę.
Korzyści pozawagowe
Oryginalne badanie PCRM wykazało także inne korzystne efekty diety wegańskiej u osób z cukrzycą typu 1:
- Redukcja zapotrzebowania na insulinę,
- Poprawa wrażliwości na insulinę i kontroli glikemii,
- Poprawa profilu lipidowego,
- Poprawa funkcji nerek.
O organizacji
Physicians Committee for Responsible Medicine to organizacja non-profit założona w 1985 roku, promująca medycynę prewencyjną, prowadząca badania kliniczne i działająca na rzecz podnoszenia standardów etyki i skuteczności w edukacji i badaniach medycznych.